Dag 15. Vrijdag 18 augustus 2017

Gisteravond tegen 22.30 uur begon het te druppelen, geheel volgens de verwachting. Het was zelfs nog wat later dan dat we hadden gepland, dus hoppa, kamp opbreken en klaar maken voor de nacht. De planning is door te rijden richting Gøtenborg en/of Kopenhagen.

De nacht zorgt voor volgende regen en we bedenken ons dat we een goede keuze hebben gemaakt om verder te reizen op een regenachtige dag.

We worden rustig wakker, kijken naar buiten……HUH? ZON??? Dat hadden we niet verwacht, de zon verrast ons wederom zeer aangenaam. We kijken elkaar aan en beslissen ter plekke: we blijven hier nog een nacht. Yeah!

We ontbijten lekker buiten met verse broodjes en genieten van de zon, lekkah!! We besluiten weer met de boot naar Kosterhavet te gaan en daar lekker een stel fietsen te huren en beide eilanden al fietsend te verkennen. Broodjes mee, limo mee, snoepies en koekies en hoppatee lekker op zijn Hollands op pad.

We lopen 2 km naar de haven, komen onderweg een fietshelm tegen en bedenken de wildste verhalen over waar de persoon kan zijn gebleven die bij de helm hoort. Geweldig.

Nog geen 1 minuut later komen er een stel kinderen aangefietst en nemen de helm mee, mysterie opgelost hahahaha.

We lopen even lekker Strömstad in, nemen een bakkie en een gebakkie en wachten op de boot. Het weer werkt super mee, wat een mazzel! We genieten vanaf het bovendek van het weer.

We denken de volgorde van ‘haltes’ van boot nu te snappen en komen al snel tot de conclusie dat dat niet zo is. Huh? Welke halte is dit nu weer? Moeten we er al uit? We hadden een hele andere halte gepland maar besluiten bij Ekenäs uit te stappen. Als oude bekenden hier op het eiland kennen we de route. We gaan eerst op zoek naar de wc want er moet even geloosd worden. Bij het Naturum checken we even of de zonnebril van Mika is gevonden. Hij heeft hem gister aan Ronald gegeven en is daarna niet meer gezien. Te goed opgeborgen? Al met al, beetje jammer want dit was een dure bril specifiek gekocht om de traanogen tegen te gaan tegen hooikoortsperiode maar goed….. wie weet komt hij bij het uitruimen van de camper wel weer tevoorschijn.

dsc2392-m

We vinden niks dus gaan op pad naar de fietsverhuur. Daar staat het meest bijzonder bijdehandte servicegerichte mannetje van Mars EVER!!! Hij snapt er niks van. De fietsen zien er uit alsof ze al jaren vastgemaakt zitten aan een paal op de grachten van Amsterdam. Niet best. Maar hé we willen toch graag wat meer van dit prachtige nationale park zien dus we kiezen fietsen uit, pompen banden op en willen afrekenen…………en willen betalen…….en willen graag een bonnetje………..na 15 minuten wachten nog steeds. Hij blijft maar in discussie met de klant voor ons. Ze komen er maar niet samen uit. BEN D’R KLAAR MEE!!

Zeg brutaal tegen die kerel ‘we come back and pay later’. Ammehoela en ammenooitniet, bye bye!!

Ons marsmannetje vindt het prima en zwaait ons alleraardigst uit. Het is maar goed dat hij geen Nederlands verstaat denk ik dan maar. Wij hebben de grootste lol.

dsc2388-m

We fietsen heerlijk rond over het zuidereiland en wat is het hier toch mooi, afwisselend en eenvoudig. We worden terug geworden in de tijd. De huizen zijn gewoon eigenlijk heel koloniaal, veel wit, hout, sierwerk, grote verrandas en ruimte om het huis. Beide eilanden kennen regulier 160 huishoudens maar in de piekseizoen ruim 600. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen hier heen komen en op de eilanden verblijven.  Het zuidereiland is 8m lang en noord 4km dus alles is goed te fietsen en/of te lopen al moet ik zeggen dat de bewoners zich veelal verplaatsen met een bakbrom (zoiets als een bakfiets maar dan met motortje, geen idee hoe dat heet, dus wij noemen het een bakbrom)

dsc2332-m

dsc2344-m

Voorop vervoeren ze kinderen, bejaarden, rolstoelen en uiteraard boodschappen. Iedereen is vriendelijk, houden rekening met elkaar en de sfeer is dan echt super relaxt.

We zwaaien even naar de postbode, ja echt, deze jongedame doet alle eilanden aan en vervoert zich met een Pieter Post autootje en de ferry. Er staat een interview in het plaatselijke krantje in het Nederlands! Ik zal het later bijvoegen, echt grappig om te lezen hoe ‘terug in de tijd’ dat gaat daar.

We fietsen naar het zuidelijkste puntje Kyrkosund waar het even een beetje begint te druppelen. Hmm…..omdat de omgeving zo prachtig is vinden we het niet erg, het zijn maar een paar druppels en onder het genot van een zelf meegenomen broodje en genieten van het uitzicht. Het is alweer droog, yeah! Ook hier kan je je huurfiets laten staan óf zoals Mika heeft gedaan 15 andere fietsen geprobeerd en een mooie gele (met achteraf gezien een los achterwiel) uitgezocht. Het rechtvaardige kind in hem heeft er toch wat moeite mee maar omdat we de fietsen toch al Amsterdams gehuurd hebben leggen we hem uit dat dit echt geen probleem is. Het mag!!

We fietsen vanaf Kyrkosund naar Länge-gärde waar we zien dat ze daar vele mooiere fietsen hebben! Dat ziet er even knap uit! Hadden we dat geweten hadden we ze daar even ‘geleend’. Blijkbaar knappen ze de fietsen hier ook op en hebben wij gewoon net een verkeerde plek uitgekozen om de fietsen te huren. Tip dus: huur je fietsen op Länge-gärde.

dsc2363-m dsc2362-m

dsc2427-m dsc2399-m

Met de trekpond (er moet ergens een onzichtbare kabel zijn want ook zonder bemanning blijft dit iniemienie pondje op en neer varen als een heus spookpondje. Heel bizar. We overbruggen 60 meter van Zuid naar Noord Koster maar komen daar tot de conclusie dat de ferry zo meteen alweer komt. We chillen even op een bankje bij de haven, genieten van het uitzicht en zijn blij dat we deze mooie dag toch hebben gedaan ipv een lange dag op de snelweg.

Gisteravond hebben we bij Heat heerlijk Thais gegeten en dat willen we eigenlijk wel weer maar er gaan ook wat stemmen op voor vis. Tripadvisor stuurt ons naar Gostases AB. Het menu is wat beperkt vinden we. Maar 3 visgerechten maar dus dat is jammer. We eten alsnog erg lekker Fish & Chips, vissoep en ik kies 300 gram verse garnalen met brood en aioli. Smullen!

De kleine wandeling terug naar de camping verloopt vlotjes. Heerlijk droog weer, zonnetje en goed gezelschap.

Slaapmutsje op de camping en tukken maar. Prachtige dag geweest!

Liefs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s