Dag 13. Woensdag 16 Augustus 2017

Wat gaan we toch laat naar bed (de kinderen in ieder geval) en wat slapen ze toch lekker. Helaas moeten we ze wel iedere ochtend wakker maken want ben bang dat ze anders om 11.00 uur nog liggen te ronken. Die kids hebben zo’n lekker holletje, heerlijk!

Vandaag gaan we Oslo bezoeken. Vannacht had ik het idee om vooral diep onder de dekens te blijven, kachel wat hoger te zetten, de butler te laten komen met broodjes en thee en vooral: niet naar buiten. Het regende!!! Zeker 4 uur lang voluit op het dak, alsof ze echt nog regen over hadden na alles wat we al hadden gekregen. Echt, dit is een land waar de regen nooit opraakt. Niettemin………wat een mooi land!! Zo uniek, zo veelzijdig, afwisselend en prachtig. Ik zie dingen terug van West en Oost Canada, Oostenrijk en meer de Schotse kant (en dat verzin ik dan ter plekke uit boekjes want daar ben ik nog nooit geweest)

Maar als bij een wonder staan we vandaag op met zon. Jezus kon ook over water lopen, gelooft ook niemand. Nou, dat was het zelfde als met de zon vandaag. We konden het niet geloven. We trekken een lange broek, shirt, vest en jas aan. De zon zal zo toch wel verdwijnen. Maar mooi niet! Hij blijft volhouden de ‘die hard’  van een zon. Topper!

Rond de 22 graden is het vandaag en dan krijg je hetzelfde gevoel als in Nederland, perfecte temperatuur.

We togen na het ontbijt om 9.30 uur richting de bus. Voor iets van 25 euro kunnen we met ze viertjes 24 uur onbeperkt reizen in Oslo. (incl ferry) Top!

De bus komt net aan rijden als we er 1 minuut staan, geweldig. Behalve dat de zon zijn best doet volgt de rest ook.

Eenmaal in het centrum van Oslo (sentral stasjon of zoiets) winnen we informatie in bij het Visitor Center (of is dat teveel Amerikaans en moet ik zeggen Tourist Information Center??) en stippelen een route uit wat we willen zien.

Dom van Oslo, hoppa! Nummer 1, afvinken die handel! Daar doen we meteen een bakkie koffie, theetje en een plasje om daarna de kerk in te gaan. Coco heeft opa en oma al weer zover gekregen om een kaarsje te mogen branden voor Boeffie. Ze blijft die kanjer missen.

Daarna lopen we richting het paleis maar omdat we ook wel wat trek krijgen willen we neerstrijken bij TGI Friday’s……..terras niet vol, plek zat en we denken, leuk!!

Maar nee hoor, de jongen die ons een plekje moet toewijzen kan niet zelfstandig nadenken en vraagt zijn bitchie ass collega. Nee, sorry, geen plek voor 6 krijgen we te horen. We kijken naar het terras en zien een tafel van 4 en een tafel van 2. Ik weet niet welke lagere school ze hebben gehad maar volgens mij is het een kwestie van optellen en bij elkaar schuiven. Nee dus……ze willen gewoon niet.

De vriendelijke buurtjes Egon doet dat uiteraard wel en we genieten daar van een overheerlijk lunch. Echt een aanrader voor zowel Club Sandwich als Tex Mex food. Man oh man wat hebben oma en ik zitten smullen van de Fajitas.

De zon doet zijn best en het is behoorlijk warm! Op naar het paleis die we tot op zekere hoogte mogen benaderen. Daarvoor loopt een fanatiek mannetje in tenue (of noem je dat klederdracht ;-)) het erf te bewaken. Zijn collega staat met een dikke pluim op zijn hoed in zijn hokkie (net als in Londen, wissel van de wacht huisje) en iedere keer hangt die pluim net voor zijn gezicht. Hij mag er niet aankomen en ik krijg de neiging dat ding voor die gozer af te knippen of vast te binden, arme knul.

Zijn heen en weer lopende collega zorgt dat iedereen achter de denkbeeldige lijn blijft en dus op afstand van het paleis. Moet zeggen dat ze hier wel in opperste paraatheid zijn. We zien ook een soort pantserauto met een hoop poeha er op en omheen (lees: geweren en ander zwaar geschut) door de stad rijden. Ze werken hard voor de veiligheid in ieder geval.

Vanaf daar lopen we richting het Nobel Peace Center. Daar kan je van alles vinden over iedereen die een Nobelprijs heeft gewonnen. Je kunt een rondleiding krijgen maar we kiezen er voor de shop even in te duiken. Coco kiest een kaart van 2009 en haar favoriet (en de mijne ook) Barack Obama.  De kaart gaat ze thuis bewaren in haar kamer, zegt ze, de lieverd.

We genieten van de zon en omdat onze boottocht naar de overkant niet doorging lopen we lekker Tjuvholmen in. Wat een leuk gedeelte van de stad!! Oud gedeelte wat helemaal gepimpt is. Echt een aanrader, de sfeer is zo goed! Leuke restaurants, barretjes, boulevard en mooie panden. Er wordt ook flink wat nieuw gebouwd en ik kan me alleen maar voorstellen dat je daar een behoorlijke dikke porto voor moet meenemen. Het uitzicht is fenomenaal!!! Uitzicht over de haven, de zee en Oslo, zo mooi!

Aan het einde van Tjuvholmen is een klein strandje gemaakt waar de mensen liggen te zonnen, zwemmen en een drankje nemen. Nog steeds lekker sfeertje en het is echt genieten! Kids mogen even pootje baden als we in de verte de Norwegian Jade zien komen aanvaren. Dezelfde boot als in Flåm ook was aangemeerd. Leuk om te zien! Wat een enorm ding! En dan te weten dat dit nog maar een kleine cruiseboot is.

Terug nemen we de tram naar het stasjon, pakken bus 74 en ploffen lekker na 10 minuutjes bussen neer op de camping. Vermoeide voeten en toe aan een wijntje ;-))

Heerlijk! Wat is Oslo mooi zeg! Echt een aanrader voor wie van stedenstrips houdt. Ik zou hier zeker nog eens terug komen en meer musea willen bezoeken en meer van de binnenstad willen zien. Super leuk, alles op loopafstand of makkelijk per bus te bereiken.

Ik zeg; doen!!

Morgen gaan we op pad naar Strømstad, Zweden. Vanuit daar pakken we de boot naar Kosterhavet National Park. Ben heel benieuwd wat we daar gaan zien, moet erg mooi zijn.
Voor nu, tukken!!!

Liefs!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s